Lav en Wiki (Wikipedia) med Wordpress

Mine sider

Lav en Wiki (Wikipedia) med WordPress

July 30, 2017 Web 0

I forbindelse med mit arbejde, havde vi brug for, at have en Wiki til dele information for hele firmaet. Jeg tog mig af opgaven med, at finde ud af hvilken Wiki, vi skulle bruge. I den forbindelse foreslog vores IT leverandør Sharepoint. Efter jeg havde brugt en halv times tid på Sharepoint, kom jeg hurtigt til den konklusion at Sharepoint ikke var værd, at bruge tid på. For at overbevise management teamet om, at bruge en anden løsning, bestemte jeg mig for at prøve, at lave en Wiki med WordPress. Dette er en beskrivelse af hvordan,  jeg opsatte WordPress til at fungere som Wiki (Sharepoint blev i øvrigt droppe, og min wordpress løsning valgt).

Hvis man har brug for en Wiki, som alle i virksomheden kan bruge uden den store oplæring er WordPress i mine øjne klar et godt valg. Har du brug for konfigurere WordPress til at virke som Wiki, kan du følge denne vejledning (Skriv evt. til mig på flemming@familien-jahn.dk. Jeg er sikkert åben for en konsulentopgave).

 

Når man bestemmer sig for, at lave en Wiki skal man gøre sig klart, at Wiki’en skal kunne bruges af mange forskellige mennesker, som ikke alle er specielt computer sagkyndige. Derfor kan man ikke bare bruge WordPress som normalt, da man som administrator/editor har mange menu’er og valgmuligheder som vil forvirre folk som ikke er IT vante. Derfor bør man fjerne det fleste af disse valgmuligheder, og lave en “just-want-you-need” WordPress.

Nå, lad os kigge på en step-by-step guide til, at lave en sådan Wiki (Jeg går ud fra, at den der konfigurer WordPress som Wiki på forhånd har lidt kendskab til WordPress).

 

Step 1)    Installer WordPress hos dit hosting firma. Dette er forskelligt fra firma til firma, men hos min udbryder har de en 1-click løsning, som er meget nem at bruge.

Step 2) Vælg et Theme til din Wiki. Jeg har god erfaring med myWiki, så det er mit forslag til et godt Wiki Theme. Installer og aktiver dit Theme.

 

Step 3) Som sagt bør man begrænse mængden af valgmuligheder, som den almindelige bruger har (for ikke at skabe for meget forvirring). Dette gøres bedst med en plug-in der hedder “Adminimize“, så den skal installeres.

Step 4) Oprettelse af brugere. Alle brugere skal oprettes som “Editor” for, at de kan oprette og redigere Wiki sider. Opret en bruger med rolle som “Editor”.

Step 5) Fjern uønskede valgmuligheder for almindelige brugere.

Som det ses nedenfor har en “Editor” bruger stadig en flere valgmuligheder (bl.a. både Post og Media) efter hun har logget ind. Disse ønsker vi, at fjerne for, at give anledning til mindst mulig forvirring.

Brug “Adminimize” til at fjerne følgende valgmuligheder fra både “Admin Bar” og “Menu”

  • About WordPress
  • Post
  • Media
  • Comments
  • Plugins
  • Tools
  • DashBoard

Nu ser en “Editor” brugers menu ud som vist nedenfor.

 

Step 6) Desværre vil man, hvis der trykkes på “New” få åbnet oprettelse af en Post, men da vi kun ønsker at brugere skal kunne oprette “pages” er dette et problem. Det fixes med en plug der hedder “Disable Blog”.

Step 7) Som default kan man ikke bare paste billeder ind i WordPress. Dette er meget forvirrende for uerfarne bruger, så det skal vi lige løse med “OnePress Image Elevator” plugin’en. Denne PlugIn gør, at man kan paste billeder ind i editoren med den sædvanlige ctrl+v short-cut.

Step 8) Redirect to HomePage at login. De fleste brugere foretrækker, at komme til Wiki’ens forside (fremfor Dashboardet), når de logger ind. Dette kan opnås med nedenstående PlugIn.

Step 9) Det valgte Wiki Theme i denne guide, har desværre opsat med Main Sidebar, som jeg ikke synes giver mening for en Wiki, så den foreslår jeg at man fjerner.

Nu ser Wiki’en klar til brug, og se ud af følger.

 

/Flemming Jahn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *